Listové těsto
- 225 g másla nebo sádla
- 345 g hladké mouky
- 30 g žloutků
- 5 g octa
- 140 g vody
- 3 g soli
Výrobní postup listového těsta:
1. fáze – tuková kostka
Tuk nastrouháme, přidáme hrst mouky z celkového množství, propracujeme a vytvoříme kostku, kterou přikryjeme a necháme odpočinout.
2. fáze – tzv. vodánek
Mouku, žloutky, ocet a sůl vložíme do hnětacího stroje a za postupného přidávání vody vypracujeme vodánek. Přendáme na pracovní stůl, ručně vytvarujeme, zakryjeme a necháme 15 minut odležet.
3. fáze
Zabalíme tukové kostky do tzv. šátku, který si vyválíme z vodánku, kostku do něj zabalíme a pomocí válečku tuk do vodánku stejnoměrně silnějším tlakem rozboucháme po celé ploše těsta. Těsto vyválíme do velkého obdélníku a přeložíme. Necháme přikryté odpočinout 20 minut a překládání opakujeme nejméně 3×.
Těsto vyválíme a rádýlkem nakrájíme na pruhy o velikosti:
výška 0,3–0,4 cm, šířka 8 cm, délka 43 cm.
Nugátová náplň
- 80 krystalového cukru
- 900 g vody
- 100 g sušeného mléka
- 120 g vanilkového pudinku
- 80 g žloutků
- 200 g lísko-oříškové pasty (Nutela, Nugeta)
- 70 g másla
Vodu si rozdělíme. Větší množství, asi ⅔ dáme vařit do hrnce s cukrem a sušeným mlékem a za občasného míchání přivedeme k varu. Do vroucí směsi vmícháme zbylou část vody, do které jsme vmíchali pudink, vanilkový cukr a žloutky. Za stálého míchání přivedeme k varu a krém důkladně provaříme, asi dvě minuty. Ještě do teplého krému vmícháme lísko-oříškovou pastu a máslo, prochlazujeme občasným promícháním a ještě teplou nugátovou náplň nastříkáme v těsných pruzích na listový plát pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.
Žloutková máslová náplň
- 130 g krystalového cukru
- 25 g vanilkového cukru
- 900 g vody
- 100 g sušeného mléka
- 120 g vanilkového pudinku
- 80 g žloutků
- 250 g másla
- rum podle chuti
Výrobní postup žloutkové máslové náplně je stejná jako u předchozí nugátové. Tuto náplň nastříkáme v těsných pruzích na nugátový krém cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.
Nugátová smetanová náplň
- 800 g 33% šlehačky
- 20 g kakaa
- 200 g lísko-oříškové pasty (Nutela, Nugeta)
Šlehačku, kakao a lísko-oříškovou pastu přivedeme za stálého míchání k varu.
Dáme vychladit a našleháme v hustou hladkou hmotu. Náplň nastříkáme v těsných pruzích na žloutkový krém pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Hladkým nožem náplň uhladíme a s kartou se zoubky vytvoříme na povrchu vlnky.
Do druhého dne necháme vychladnout, poté krájíme na řezy.
Zdroj: LISTOVÉ NUGÁTOVÉ ŘEZY; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1499-listove-nugatove-rezy/ [On-line 27.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář