reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

LISTOVÉ NUGÁTOVÉ ŘEZY

Listové těsto

  • 225 g másla nebo sádla
  • 345 g hladké mouky
  • 30 g žloutků
  • 5 g octa
  • 140 g vody
  • 3 g soli

Výrobní postup listového těsta:

1. fáze – tuková kostka

Tuk nastrouháme, přidáme hrst mouky z celkového množství, propracujeme a vytvoříme kostku, kterou přikryjeme a necháme odpočinout.

2. fáze – tzv. vodánek

Mouku, žloutky, ocet a sůl vložíme do hnětacího stroje a za postupného přidávání vody vypracujeme vodánek. Přendáme na pracovní stůl, ručně vytvarujeme, zakryjeme a necháme 15 minut odležet.

3. fáze

Zabalíme tukové kostky do tzv. šátku, který si vyválíme z vodánku, kostku do něj zabalíme a pomocí válečku tuk do vodánku stejnoměrně silnějším tlakem rozboucháme po celé ploše těsta. Těsto vyválíme do velkého obdélníku a přeložíme. Necháme přikryté odpočinout 20 minut a překládání opakujeme nejméně 3×.

Těsto vyválíme a rádýlkem nakrájíme na pruhy o velikosti:

výška 0,3–0,4 cm, šířka 8 cm, délka 43 cm.

 

Nugátová náplň

  • 80 krystalového cukru
  • 900 g vody
  • 100 g sušeného mléka
  • 120 g vanilkového pudinku
  • 80 g žloutků
  • 200 g lísko-oříškové pasty (Nutela, Nugeta)
  • 70 g másla

Vodu si rozdělíme. Větší množství, asi ⅔ dáme vařit do hrnce s cukrem a sušeným mlékem a za občasného míchání přivedeme k varu. Do vroucí směsi vmícháme zbylou část vody, do které jsme vmíchali pudink, vanilkový cukr a žloutky. Za stálého míchání přivedeme k varu a krém důkladně provaříme, asi dvě minuty. Ještě do teplého krému vmícháme lísko-oříškovou pastu a máslo, prochlazujeme občasným promícháním a ještě teplou nugátovou náplň nastříkáme v těsných pruzích na listový plát pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou.

Žloutková máslová náplň

  • 130 g krystalového cukru
  • 25 g vanilkového cukru
  • 900 g vody
  • 100 g sušeného mléka
  • 120 g vanilkového pudinku
  • 80 g žloutků
  • 250 g másla
  • rum podle chuti

Výrobní postup žloutkové máslové náplně je stejná jako u předchozí nugátové. Tuto náplň nastříkáme v těsných pruzích na nugátový krém cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.

Nugátová smetanová náplň

  • 800 g 33% šlehačky
  • 20 g kakaa
  • 200 g lísko-oříškové pasty (Nutela, Nugeta)

Šlehačku, kakao a lísko-oříškovou pastu přivedeme za stálého míchání k varu.

Dáme vychladit a našleháme v hustou hladkou hmotu. Náplň nastříkáme v těsných pruzích na žloutkový krém pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Hladkým nožem náplň uhladíme a s kartou se zoubky vytvoříme na povrchu vlnky.

Do druhého dne necháme vychladnout, poté krájíme na řezy.

Zdroj: LISTOVÉ NUGÁTOVÉ ŘEZY; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1499-listove-nugatove-rezy/ [On-line 27.10.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.