marináda
- 2 lžíce vinného octa
- 6 lžic panenského oleje z révových zrnek
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce lipového medu
- himalájská sůl
- mletý bílý pepř
- 1 lžička sušených pivovarských kvasnic
- vlašské ořechy
směs listových salátů
- rukoly, doubku
listy
- pampelišky, šalvěje, lebedy, jitrocele, řebříčku
květy
- jetele, třezalky, slézu, sedmikrásky, řebříčku, měsíčku, lichořeřišnice, růže aj.
Marinádu připravíme vymícháním octa, oleje, hořčice, medu, špetky soli, pepře a kvasnic.
Do marinády vložíme nejprve lístky kopřivy, důkladně je emulzí obalíme. Kopřivy tak ztratí na své štiplavosti. Poté přidáváme (podle potřeby natrháme) lístky rukoly a doubku či jiných listových salátů. Na závěr přijdou lístky a kvítky bylinek. Vše zlehka promícháme servírujeme na talíř, doplníme ořechy a květy.
Zdroj: Listový salát s divokými bylinkami; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1305-listovy-salat-s-divokymi-bylinkami/ [On-line 17.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář