na těsto:
- 1kg hladké mouky
100 g cukru krystalu
1,3 l mléka
5 vajec
70 g čerstvého droždí
sůl
citrónová kůra
muškátový květ
vanilka (vanilkový lusk)
na náplň:
- měkký tvaroh
moučkový cukr
šlehanou smetanu
na omáčku:
- borůvky
cukr
škrob
na ozdobení:
- mletá skoříce
tvrdý strouhaný tvaroh
čerstvé ovoce
čerstvá máta
Droždí rozetřeme s trochou cukru, zalijeme vlažným mlékem, přisypeme mouku a vymícháme do hladka. Přidáme celá vejce, zbytek cukru, špetku soli a muškátového květu, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a hotové těsto necháme v teple vykynout.
Mezitím do měkkého tvarohu utřeného s cukrem opatrně vmícháme našlehanou smetanu a dáme vychladit.
A připravíme si borůvkovou omáčku: Ve vodě rozvaříme třetinu připravených borůvek s cukrem, zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, provaříme, vmícháme zbylé borůvky a omáčka na lívance je hotová.
Mezitím máme těsto vykynuté, zamícháme je a můžeme na oleji smažit lívance. Nesmažíme je příliš zprudka, aby nezůstaly uvnitř syrové.
Lívanečky servírujeme na talíř, doplníme utřeným tvarohem, přelijeme borůvkovou omáčkou, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem a ozdobíme čerstvým ovocem, skořicí a snítkou máty.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/24-livance/
Poslední tip, trik či komentář