reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Losos – marinování – Gravad lax

Potřebujeme:

  • 2 filety z lososa včetně kůže,
    4 polévkové lžíce HRUBOZRNNÉ soli,
    4 polévkové lžíce cukru,
    1 celý pepř,
    několik jalovcových bobulí,
    1 lžičku semínek koriandru,
    1 lžičku semínek hořčice,
    4 snítky kopru

Hořčicová omáčka:

  • 3 lžíce hrubozrnné hořčice,
  • 1 lžičku JABLEČNÉHO octa,
  • 2 lžičky práškového cukru,
  • 5 žloutků,
  • 100 ml olivového oleje,
  • nasekaný kopr,
  • med,
  • sůl, mletý pepř

Správně marinovaný losos nakrájený na tenké plátky skýtá různé možnosti následné ozdobné úpravy na talířích či mísách. Velmi důležité je zakoupení čerstvé ryby, u které máme garantovanou dobu od výlovu maximálně do 7 dnů. V dnešní době je losos cenově dostupný, každý větší obchod ho nabízí v chlazené variantě, kterou právě pro naší úpravu potřebujeme.

Žloutek dáme do misky, osolíme, přidáme sůl a vyšleháme. Postupně pomalu lijeme olej – jako u majonézy. Nakonec dochutíme cukrem, naředíme citronovou šťávou a přidáme nasekaný kopr.

Z filetů lososa odstraníme kostičky a dáme je kůží dolů na potravinovou fólii. V míse roztlučeme koriandr, hořčičné semínko, celý pepř a jalovec, smícháme se solí, cukrem a nasekaným koprem. Tuto směs řádně vetřeme do masa, zakryjeme jej potravinářskou fólií a necháme v chladnu nejméně 36 hodin odležet, přičemž několikrát obrátíme.
Z filetů odstraníme fólii, očistíme od koření a nakrájíme plátky, které podáváme s hořčičnou omáčkou.

Takto můžete marinovat i velké pstruhy.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-losos-marinovani-gravad-lax-18-3-2011.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.