Potřebujeme:
- 2 filety z lososa včetně kůže,
4 polévkové lžíce HRUBOZRNNÉ soli,
4 polévkové lžíce cukru,
1 celý pepř,
několik jalovcových bobulí,
1 lžičku semínek koriandru,
1 lžičku semínek hořčice,
4 snítky kopru
Hořčicová omáčka:
- 3 lžíce hrubozrnné hořčice,
- 1 lžičku JABLEČNÉHO octa,
- 2 lžičky práškového cukru,
- 5 žloutků,
- 100 ml olivového oleje,
- nasekaný kopr,
- med,
- sůl, mletý pepř
Správně marinovaný losos nakrájený na tenké plátky skýtá různé možnosti následné ozdobné úpravy na talířích či mísách. Velmi důležité je zakoupení čerstvé ryby, u které máme garantovanou dobu od výlovu maximálně do 7 dnů. V dnešní době je losos cenově dostupný, každý větší obchod ho nabízí v chlazené variantě, kterou právě pro naší úpravu potřebujeme.
Žloutek dáme do misky, osolíme, přidáme sůl a vyšleháme. Postupně pomalu lijeme olej – jako u majonézy. Nakonec dochutíme cukrem, naředíme citronovou šťávou a přidáme nasekaný kopr.
Z filetů lososa odstraníme kostičky a dáme je kůží dolů na potravinovou fólii. V míse roztlučeme koriandr, hořčičné semínko, celý pepř a jalovec, smícháme se solí, cukrem a nasekaným koprem. Tuto směs řádně vetřeme do masa, zakryjeme jej potravinářskou fólií a necháme v chladnu nejméně 36 hodin odležet, přičemž několikrát obrátíme.
Z filetů odstraníme fólii, očistíme od koření a nakrájíme plátky, které podáváme s hořčičnou omáčkou.
Takto můžete marinovat i velké pstruhy.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-losos-marinovani-gravad-lax-18-3-2011.html
Poslední tip, trik či komentář