reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Losos s omáčkou beurre blanc a zeleninovou bramborovou kaší

4 porce
Beurre [bér] – francouzsky máslo, blanc – bílý.

Bílá máslová omáčka, skvěle padnoucí k pečeným nebo grilovaným mořským rybám, patří k tradičním francouzským omáčkám. Příprava není složitá, avšak se musí dodržet správný postup a načasování podávání.

V některých recepturách se setkáte i s přidáním smetany, to ovšem není ta správná a pravá beurre blanc.

Pro správné načasování přípravy tohoto jídla doporučujeme nejprve připravit přílohu, v našem případě kaši s kousky na másle opečené kořenové zeleniny, a uchovat ji v teple.

Během vaření brambor připravíte z odřezků ryb i rybí vývar potřebný pro omáčku.

Během dokončování omáčky opečte rybu.

Losos

  • 800 g filetu lososa
  • olivový olej
  • sůl, nejlépe vločková maldonská sůl
  • 4 lžičky hrubozrnné hořčice

Beurre blanc

  • 4 šalotky
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml rybího vývaru
  • 200 g másla
  • sůl

Příloha

  • 600 g bramborové kaše
  • máslo
  • 200 g kořenové zeleniny

Nadrobno nakrájené šalotky svaříme s bílým vínem a rybím vývarem na dvě třetiny až polovinu.

Dobře vychlazené máslo nakrájíme na malé kostky. Vývar odstavíme a rychle do něj metličkou vmícháváme jednu kostku másla po druhé, poslední kousek másla vmícháme už zlehka, osolíme, opepříme a přecedíme přes husté síto, takže získáme hladkou máslovou omáčku.

Zhotovujeme ji těsně před podáváním.

Filet z lososa očistíme a naporcujeme, na oleji opečeme kůží dolů, na závěr osolíme a opepříme.

Z vařených brambor, másla a teplého mléka vyšleháme jemné pyré, dle potřeby osolíme. Vmícháme opečenou kořenovou zeleninu na drobné kostičky.

Lososa upravíme na talíř, doplníme lžičkou hrubozrnné hořčice, přelijeme omáčkou a doplníme kaší.

Zdroj: Losos s omáčkou beurre blanc a zeleninovou bramborovou kaší; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1027 [On-line 9.11.2012]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


× tři = 12


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.