Suroviny
- filety z lososa 600 g
Na omáčku:
- japonská sójová omáčka 2 lžíce
- rýžové víno Mirin (lze nahradit sherry) 1 lžíce
- rýžový ocet 2 lžíce
- najemno nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- cukr 1 lžíce
- jarní cibulka 1
- česnek 1 stroužek
- kousek nadrcené chilli papričky
- černý pepř dle chuti
- bílá ředkev 1
V kastrůlku povařte rýžové víno, sójovou omáčku, rýžový ocet, chilli papričku, sezamový olej, česnek, zázvor, najemno nakrájenou jarní cibulku, cukr a černý pepř. Svařte do hustší konzistence a proceďte.
Lososa nakrájejte na menší porce. Prochladlou směs nalijte na lososa a nechte marinovat alespoň 20 minut. Lososa vyjměte a osušte, marinádu varem zredukujte. Na grilu nebo na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje a krátce na něm opečte kousky lososa. Povrch lososa poté potřete marinádou a krátce pod grilem zapečte.
Podávejte s nastrouhanou ředkví a uvařenou rýží.
Zdroj: Losos teryiaki; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/losos-teryiaki [On-line 28.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář