6−8 porcí
- pečicí forma o průměru 30 cm
- 300 g hladké mouky
- 6 vajec
- 150 g másla
- 200 g anglické slaniny
- 125 g tučné zakysané smetany (crème fraîche)
- 100 g sýru gouda vcelku
- špetka muškátového oříšku
- mletý pepř
- sůl
Z mouky, vajec, másla změklého při pokojové teplotě a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které zabalené ve folii necháme v lednici odležet alespoň dvě hodiny.
Těsto vyválíme a vložíme do formy (skleněná koláčová kulatá forma), začistíme okraje a propícháme vidličkou.
Slaninu nakrájíme na nudličky a lehce opečeme, rozprostřeme jí na těsto a zasypeme strouhaným sýrem.
Čtyři zbylá vejce smícháme se zakysanou smetanou, ochutíme muškátovým květem, pepřem a solí a nalijeme do formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C 20−25 minut.
Zdroj: Lotrinský koláč; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1151 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář