reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Makové dortíky s višňovým sósem – k vínu Cuvée Premium Selection, ročník 2004, ze sklepů Béres Pincészet

4 porce

  • 20 dkg mletého máku
  • 12 dkg cukru
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 vajíčka
  • 4 dkg mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 4 polévkové lžíce vody
  • 4 polévkové lžíce vína Cuvée Premium Selection
  • 1 citron
  • 1 hrst rozinek máčených ve víně
  • 30 dkg odpeckovaných višní
  • 10 dkg čajového másla
  • 1 špetka mletého hřebíčku

Vajíčka rozklepneme, žloutky a bílky od sebe oddělíme. Žloutky důkladně utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a lžící medu. Přidáme strouhanou citronovou kůru, máčené rozinky, olej, vodu a víno, načež všechno dokonale smícháme. K této hmotě pak přisypeme mletý mák, hřebíček, mouku a prášek do pečiva, a aby bylo těsto vláčnější, k tomu mu dopomůžeme tuhým sněhem ušlehaným z vaječných bílků.

Hotové těsto potom plníme do forem na suflé, vymazaných máslem, a při teplotě 160 °C je pečeme 15-20 minut.

Višňový sós si vyrobíme tím způsobem, že nejprve zkaramelizujeme med, na který pak vhodíme višně zbavené pecek. 10-15 minut vaříme, potom omáčku rozmixujeme a přecedíme. Dokud je ještě horká, přimícháme k ní máslo, načež ji necháme úplně vychladnout.

Před podáváním nalijeme na talíř porci višňového sósu a doprostřed postavíme makový dortík. Můžeme jej také ozdobit meduňkou.

Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3628

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.