Bábovka skvěle chutná a vyznačuje se vláčnou konzistencí. Třešničky jsou chuťovou i vizuální radostí. Bábovka ještě lépe chutná odleželá druhý den, ale málokdo vydrží nenakrojit a neochutnat…
(1 sklenka = 2 dl)
- 4 vejce
- 2 sklenky krupicového cukru
- 1 sklenka oleje
- 1 sklenka mléka
- 2 sklenky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 sklenka mletého máku
- 1 sklenka mletých vlašských ořechů
- 1 sklenka kandovaných, koktejlových nebo v sezoně čerstvých třešní
- citronová kůra
- špetka skořice
- 1 lžíce švestkových povidel
- 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání a hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, postupně vmícháme všechny ingredience, můžeme použít ruční šlehač nebo mixer na nižší otáčky. Připravené těsto je kompaktní a lité.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 165−170 °C 45−60 minut.
Zda je bábovka hotová, vyzkoušíme vpíchnutím špejle. Nelepí–li se na ni těsto, je pečená.Po vyjmutí z trouby necháme bábovku asi pět minut „vydechnout“, poté ji vyklopíme a necháme zchladnout.
Zdroj: Makovo–ořechová bábovka s třešněmi; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1038 [On-line 16.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář