16 kousků:
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 50 g cukru
- sůl
- 300 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 150 g másla
- 15 g oloupaných nasekaných mandlí
- citrónovou kůru
- máslo na plech
- 50 g oloupaných mandlí vcelku
- 50 g moučkového cukru
Na náplň:
- 250 g mletého máku
- 500 ml mléka
- 1 pudink v prášku
- 1 lžíci změklého másla
- 100 g cukru
- 1 žloutek
Do misky dáme tři lžíce vlažného mléka, rozdrobené droždí, trochu cukru a zaprášíme moukou. Rozmícháme na řídké těstíčko a necháme zhruba čtvrt hodiny vykynout.
Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, vzešlý kvásek, vejce rozšlehaná v mléce, máslo nakrájené na kousky, nasekané mandle, čtvrt lžičky soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Vařečkou těsto dobře propracujeme a necháme na teplém místě alespoň 40 minut kynout.
Svaříme 350 ml mléka, přidáme mletý mák a máslo, promícháme a necháme 10 minut nabobtnat. Zbylé mléko promícháme s pudinkem v prášku, cukrem a žloutkem a přimícháme k máku. Nádivku povaříme a pak ji necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme placku. Na ni rozprostřeme nádivku. Delší strany srolujeme ke středu tak, aby vznikly dvě uprostřed spojené rolády. Dáme na vymazaný plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme při 180 °C zhruba 35 minut. Pak doprostřed nasypeme celé mandle smíchané s cukrem a pečeme ještě asi 5 minut dozlatova.
Poslední tip, trik či komentář