reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Makový závin

16 kousků:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 50 g cukru
  • sůl
  • 300 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 150 g másla
  • 15 g oloupaných nasekaných mandlí
  • citrónovou kůru
  • máslo na plech
  • 50 g oloupaných mandlí vcelku
  • 50 g moučkového cukru

Na náplň:

  • 250 g mletého máku
  • 500 ml mléka
  • 1 pudink v prášku
  • 1 lžíci změklého másla
  • 100 g cukru
  • 1 žloutek

Do misky dáme tři lžíce vlažného mléka, rozdrobené droždí, trochu cukru a zaprášíme moukou. Rozmícháme na řídké těstíčko a necháme zhruba čtvrt hodiny vykynout.
Zbylou mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, vzešlý kvásek, vejce rozšlehaná v mléce, máslo nakrájené na kousky, nasekané mandle, čtvrt lžičky soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Vařečkou těsto dobře propracujeme a necháme na teplém místě alespoň 40 minut kynout.
Svaříme 350 ml mléka, přidáme mletý mák a máslo, promícháme a necháme 10 minut nabobtnat. Zbylé mléko promícháme s pudinkem v prášku, cukrem a žloutkem a přimícháme k máku. Nádivku povaříme a pak ji necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme placku. Na ni rozprostřeme nádivku. Delší strany srolujeme ke středu tak, aby vznikly dvě uprostřed spojené rolády. Dáme na vymazaný plech, zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečeme při 180 °C zhruba 35 minut. Pak doprostřed nasypeme celé mandle smíchané s cukrem a pečeme ještě asi 5 minut dozlatova.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.