Na 4 porce potřebujeme:
- 4 malé makrely,
sůl, pepř,
1 lžička tymiánu,
2 lžíce olivového oleje,
1 malá cibule (šalotka),
1/2 bulvy fenyklu,
2 stroužky česneku,
200 ml bílého vína,
4 loupaná rajčata,
2 snítky kopru
Tomatová omáčka:
- 1 cibule (šalotka),
- 2 stroužky česneku,
- sůl, pepř
Makrely nařízneme několikrát na hřbetu, osolíme, opeříme a posypeme tymiánem.
Připravíme si tomatovou omáčku, V kastrole zesklovatíme pokrájenou cibuli s česnekem. Pak přidáme loupaná rajčata, osolíme, opepříme a povaříme.
Do pekáče vlijeme olej a makrely na něm opečeme z obou stran. Pak je vyndáme a do pekáče nasypeme cibulku nadrobno a fenykl nakrájený na nudličky. Osolíme, opepříme a restujeme. Pak přidáme česnek a víno a povaříme. Vlijeme připravenou tomatovou omáčku a přidáme nakrájená rajčata a kopr. Do pekáče s omáčkou vložíme opečené makrely a dáme je dusit do trouby vyhřáté na 200 °C na 20 minut.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/makrela-v-tomatove-omacce-16-3-2010.html
Poslední tip, trik či komentář