Suroviny:
- 100 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukru
- 3 vejce
- kůra z jednoho citronu
- 250 g mletých mandlí
- 250 g hladké mouky
- celé loupané mandle na zdobení
Máslo změklé při pokojové teplotě vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, poté postupně vešleháme vejce. Když je základ vyšlehaný do pěny, vmícháme citronovou kůru, mandle a hladkou moukou. Dobře propracované těsto zabalíme do folie a necháme v lednici odležet a ztuhnout (nejlépe do druhého dne i déle).
Z těsta vyválíme tenké válečky (pracujeme vždy s částí těsta, zbytek necháváme v lednici – těsto je dost tučné a v teple měkne a lepí se), nakrájíme na stejné dílky, v dlani vytvarujeme kuličku a poté šištičku, klademe na plech vymazaný pečicím papírem. Do každého oválku vmáčkneme mandličku. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C dorůžova.
Zdroj: Mandlové oříšky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1660-mandlove-orisky/ [On-line 12.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář