- 200 g hladké mouky
- 130 g másla
- 1 vejce
- špetk soli
- 100 g loupaných strouhaných mandli
- 100 g práškového cukru s vanilkou
- 1 celé vejce
- 2 vařené prolisované žloutky
Z mouky, poloviny vejce (druhou polovinu necháme na potření), másla a soli vypracujeme na vale těsto. Necháme je dvě až tři hodiny v chíadnu odpočinout. Mezitím si připravíme nádivku: utřeme syrové vejce s cukrem, přidáme vařené žloutky a ještě chvíli třeme. Pak zamícháme strouhané mandle. Odpočaté těsto rozválíme na placku, rádýlkem vykrajujeme čtverečky a plníme nádivkou. Cípky přeložíme tak, aby vznikly trojúhelníčky. Okraje prstem stlačíme, aby nádivka nevytekla. Šátečky potíráme rozšlehaným vejcem, můžeme přizdobit polovinou mandličky a pečeme v prudké troubě dorůžova. Teplé obalíme ve vanilkovém cukru.
Poslední tip, trik či komentář