4 porce
- 800 g vepřové panenky
- čerstvou rozmarýnovou a tymiánovou nat
- 1 lilek
- 2 zralá rajčata
- 2 červené cibule
- 3 velké červené papriky
- 1 palička česneku + 2 stroužky
- 50 g loupaných orestovaných mandlí
- 50 g loupaných orestovaných lískových oříšků
- 2 plátky bílého toustového chleba
- 3 sušená rajčata
- petrželka
- asi 300 ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce balsamikového octa
- sůl
- mletý pepř
Maso očistíme, osolíme, opepříme, marinujeme v oleji s drhnutými bylinkami – tymiánem a rozmarýnem.
Omytou zeleninu (nekrájíme ji, jen rajčatům nařízneme slupku do kříže) vložíme na plech, pokapeme olejem, osolíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 30 minut. Troubu vypneme, necháme 15 minut zapařit, poté z trouby vyndáme, necháme zchladnout a zeleninu oloupeme.
Oříšky opečeme na oleji spolu s na kosičky nakrájeným toustovým chlebem.
Omáčka ROMESCO
Z oloupané zeleniny odebereme na omáčku: 1 rajče, 1 papriku, paličku česneku. Vše vložíme do mixéru i se šťávou, přidáme sušená rajčata, ořechy s chlebem, balsamikový ocet a 200 ml olivového oleje. Vše rozmixujeme, na závěr vmícháme nasekanou petrželku a ochutíme solí.
Směs ESCALIVADA
Ostatní zeleninu oloupeme, nakrájíme na plátky, smícháme s utřeným čerstvým česnekem, olivovým olejem, střikem balsamikového octa a necháme půl hodiny odležet.
Marinované maso opečeme na olivovém oleji ze všech stran a dopečeme v troubě při 150 °C dorůžova.
Na talíř servírujeme nakrájenou vepřovou panenku na medailonky, přidáme zeleninu a nakonec dozdobíme omáčkou ROMESCO.
Poslední tip, trik či komentář