reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Marinovaná vepřová panenka se zeleninou ESCALIVADA a omáčkou ROMESCO

4 porce

  • 800 g vepřové panenky
  • čerstvou rozmarýnovou a tymiánovou nat
  • 1 lilek
  • 2 zralá rajčata
  • 2 červené cibule
  • 3 velké červené papriky
  • 1 palička česneku + 2 stroužky
  • 50 g loupaných orestovaných mandlí
  • 50 g loupaných orestovaných lískových oříšků
  • 2 plátky bílého toustového chleba
  • 3 sušená rajčata
  • petrželka
  • asi 300 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • sůl
  • mletý pepř

Maso očistíme, osolíme, opepříme, marinujeme v oleji s drhnutými bylinkami – tymiánem a rozmarýnem.

Omytou zeleninu (nekrájíme ji, jen rajčatům nařízneme slupku do kříže) vložíme na plech, pokapeme olejem, osolíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 30 minut. Troubu vypneme, necháme 15 minut zapařit, poté z trouby vyndáme, necháme zchladnout a zeleninu oloupeme.

Oříšky opečeme na oleji spolu s na kosičky nakrájeným toustovým chlebem.

Omáčka ROMESCO

Z oloupané zeleniny odebereme na omáčku: 1 rajče, 1 papriku, paličku česneku. Vše vložíme do mixéru i se šťávou, přidáme sušená rajčata, ořechy s chlebem, balsamikový ocet a 200 ml olivového oleje. Vše rozmixujeme, na závěr vmícháme nasekanou petrželku a ochutíme solí.

Směs ESCALIVADA

Ostatní zeleninu oloupeme, nakrájíme na plátky, smícháme s utřeným čerstvým česnekem, olivovým olejem, střikem balsamikového octa a necháme půl hodiny odležet.

Marinované maso opečeme na olivovém oleji ze všech stran a dopečeme v troubě při 150 °C dorůžova.

Na talíř servírujeme nakrájenou vepřovou panenku na medailonky, přidáme zeleninu a nakonec dozdobíme omáčkou ROMESCO.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.