2 porce
Ingredience
- 400 g filetu z lososa s kůží
- 100 g soli
- 200 g cukru
- 1 svazek kopru
- 2 lžíce vodky
- 1 lžička hořčičná semínka
- 1 lžíce drceného pepře
Prsty jedeme po filetu, a kde ucítíme velkou kost, vytáhneme ji pinzetou. Do misky vsypeme cukr, sůl, pepř a hořčičné semínko. Přidáme nasekaný kopr a vše promícháme.
Lososa položíme na tác kůží dolu. Filet potřeme vodkou nebo jiným alkoholem a posypeme směsí koření. Lososa vložíme do hlubší mísy kůží nahoru. Mísu obalíme folií a vložíme do lednice. Lososa v chladu necháme marinovat 3 dny.
Omáčka
Ingredience
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce celozrnné hořčice
- 6 lžic cukru
- 4 lžíce červeného vinného octu
- Sůl
- Pepř
- 300 ml rostlinného oleje
- Nasekaný kopr
- Toastový chléb
Do misky si dáme plnotučnou, dijonskou a celozrnnou hořčici. Přidáme cukr, nasekaný kopr a vinný ocet. Zakápneme olejem a promícháme. Osolíme, opepříme a ochutnáme.
Zdroj: Marinovaný losos Gravlax s hořčicovo-koprovou omáčkou; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1684-marinovany-losos-gravlax-s-horcicovo-koprovou-omackou/ [On-line 20.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář