- česnek 2 stroužky
pórek 2 g
thajská sladká chilli omáčka 20g
sezamová semínka 40g
med 40g
sójová omáčka 50l
rýžové víno 50l
tmavý sezamový olej 90l
krevety 700g
čínské koření pěti vůní 1g
limetka 1g
30 minut až hodinu vám zabere marinování krevet
Připravte si:
700 g obřích krevet, oloupaných a očištěných, 90 ml tmavého sezamového oleje, 50 ml rýžového vína, saké nebo suchého sherry, 50 ml sójové omáčky, 40 g medu, 40 g sezamových semínek, 20 g thajské sladké chilli omáčky, špetku čínského koření pěti vůní (badyán, hřebíček, čínská, skořice, sečuánský, pepř a fenykl), 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 2 očištěné pórky (bílé hlavičky nasekejte plochou nože, zelenou nať také nasekejte a použijte na oblohu), limetku, nakrájenou na dílky
1. Opláchněte krevety pod studenou tekoucí vodou a pak je osušte papírovou utěrkou.
2. Ve velkém hrnci smíchejte 3 lžíce sezamového oleje, rýžové víno, sójovou omáčku, med, sezamová semínka, chilli omáčku a mix pěti koření. Přidejte do něj česnek, bílou hlavičku pórku a krevety, přikryjte a vše nechte marinovat v lednici 30 minut až 1 hodinu.
3. Děrovanou naběračkou vyndejte krevety a přeneste je do dalšího hrnce. V něm je smíchejte se zbylými dvěma lžícemi sezamového oleje. Marinádu přelijte na pánev. Děrovanou naběračkou z ní odstraňte česnek a bílou část pórků. Marinádu přiveďte k varu na středně vysokém plameni a zhruba 3 minuty ji vařte odkrytou, dokud se z ní nestane hustá sirupovitá poleva. Sundejte ji z ohně a na chvíli ji dejte stranou.
4. Připravte gril a rozpalte ho.
5. Očistěte a naolejujte rošt. Naskládejte krevety na rozpálený gril. Během opékání je průběžně otáčejte kleštičkami, dokud zvenku nebudou dohněda a růžové pevné uvnitř. Počítejte asi 2 minuty na každou stranu. Nezapomeňte během grilování krevety potírat
zhoustlou marinádou.
6. Nasypte krevety na talíř a ozdobte je zelenou natí pórku.
7. Nakonec je doplňte kouskem limetky a servírujte.
Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/medovo-sezamove-krevety-na-grilu
[On-line 19.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář