reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Medovo-sezamové krevety na grilu 27. 6. 2011

  • česnek 2 stroužky
    pórek 2 g
    thajská sladká chilli omáčka 20g
    sezamová semínka 40g
    med 40g
    sójová omáčka 50l
    rýžové víno 50l
    tmavý sezamový olej 90l
    krevety 700g
    čínské koření pěti vůní 1g
    limetka 1g

30 minut až hodinu vám zabere marinování krevet

Připravte si:

700 g obřích krevet, oloupaných a očištěných, 90 ml tmavého sezamového oleje, 50 ml rýžového vína, saké nebo suchého sherry, 50 ml sójové omáčky, 40 g medu, 40 g sezamových semínek, 20 g thajské sladké chilli omáčky, špetku čínského koření pěti vůní (badyán, hřebíček, čínská, skořice, sečuánský, pepř a fenykl), 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 2 očištěné pórky (bílé hlavičky nasekejte plochou nože, zelenou nať také nasekejte a použijte na oblohu), limetku, nakrájenou na dílky

1. Opláchněte krevety pod studenou tekoucí vodou a pak je osušte papírovou utěrkou.

2. Ve velkém hrnci smíchejte 3 lžíce sezamového oleje, rýžové víno, sójovou omáčku, med, sezamová semínka, chilli omáčku a mix pěti koření. Přidejte do něj česnek, bílou hlavičku pórku a krevety, přikryjte a vše nechte marinovat v lednici 30 minut až 1 hodinu.

3. Děrovanou naběračkou vyndejte krevety a přeneste je do dalšího hrnce. V něm je smíchejte se zbylými dvěma lžícemi sezamového oleje. Marinádu přelijte na pánev. Děrovanou naběračkou z ní odstraňte česnek a bílou část pórků. Marinádu přiveďte k varu na středně vysokém plameni a zhruba 3 minuty ji vařte odkrytou, dokud se z ní nestane hustá sirupovitá poleva. Sundejte ji z ohně a na chvíli ji dejte stranou.

4. Připravte gril a rozpalte ho.

5. Očistěte a naolejujte rošt. Naskládejte krevety na rozpálený gril. Během opékání je průběžně otáčejte kleštičkami, dokud zvenku nebudou dohněda a růžové pevné uvnitř. Počítejte asi 2 minuty na každou stranu. Nezapomeňte během grilování krevety potírat

zhoustlou marinádou.

6. Nasypte krevety na talíř a ozdobte je zelenou natí pórku.

7. Nakonec je doplňte kouskem limetky a servírujte.

Zdroj:  Šéf na grilu TV Prima  http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/medovo-sezamove-krevety-na-grilu
[On-line 19.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.