Lilek s čokoládou
(4 porce)
- 1 kg lilků
- 550 ml vody
- 500 g cukru
- 200 g hořké čokolády
- 100 g kakaa
- 100 g kandovaného ovoce
- 100 g mandlí
- 100g piniových oříšků
- 50 g hladké mouky
- arašídový olej na smažení
Lilky oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky osolíme, aby pustily vodu, poté opláchneme, osušíme. Jemně je obalíme v mouce a orestujeme na arašídovém oleji do křupava.
V hrnci s 300 ml vody rozpustíme cukr. Přidáme nalámanou čokoládu. Zvlášť do mísy nalijeme 250 ml vody, nasypeme kakao, mouku a rozmícháme. Směs přilijeme do hrnce s čokoládou a povaříme.
Do zapékací mísy skládáme plátky lilků zalité čokoládou, každou vrstvu posypeme plátky mandlí, piniovými oříšky a kandovaným ovocem. Pečeme v troubě na 100° jen 10 minut, aby se chutě spojily. Je lepší podávat dezert vychlazený z lednice, aby čokoláda netekla.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makro http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Melanzane-al-cioccolato/
Poslední tip, trik či komentář