Těsto:
- 225 g polohrubé mouky
- 40 g cukru
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- 100 ml vlažného mléka
- l vejce
- 40 g tekutého másla
Obloha a poleva:
- 800 g kompotovaných meruněk
- 150 g smetany do kávy
- 3 vejce
- 50 g cukru
- strouhaná kůra z l citronu
- l lžička skořice
- l lžíce škrobové moučky
- 50 ml smetany
Posyp:
- 1-2 lžíce moučkového cukru
Smícháme mouku s cukrem a solí. Droždí rozdrobíme do mléka a rozpustíme. Necháme 5 minut v klidu, vlijeme k mouce, přidáme vejce a máslo a vypracujeme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi 25 minut kynout. Meruňky necháme okapat. Smetanu smícháme s vejci, cukrem, citrónovou kůrou, skořicí a škrobovou moučkou. Těsto prohněteme, formu (o průměru 26 cm) vyložíme pečicím papírem a rozprostřeme na něj těsto. Polovinu meruněk vmáčkneme do těsta a necháme 10 minut v klidu. Troubu předehřejeme na 175 °C. Na těsto nalijeme ochucenou smetanu a pečeme asi 55 minut. Vychladlý koláč uvolníme z formy, posypeme moučkovým cukrem a poklademe zbylými meruňkami.
Koláč můžeme posypat sekanými mandlemi nebo pistáciemi.
Poslední tip, trik či komentář