Suroviny:
- 4 kachní prsa
- 2 dcl pomerančového džusu
- 2 lžíce medu
- 0,5 dcl vodky
- sůl a pepř
1) Nařežte kůži kachních prsou tak, aby vytvářela mřížku. Rozpalte pánev na střední plamen a položte na ni prsa kůží dolů, a to nasucho (vypeče se dostatek tuku). Snižte plamen a opékejte spíš na mírném žáru 12 minut. Pak otočte a pečte ještě 3-5 minut (podle tloušťky prsou) po druhé straně. Pak prsa vyndejte na teplé místo, kde budou 5-10 minut odpočívat zakryté alobalem.
2) Do pánve na vypečené sádlo mezitím nalijte džus, med, vodku, sůl a pepř, rozmíchejte, a šťávu povařte několik minut, aby zhoustla. Vypněte plamen a přidejte ještě lžíci studeného másla, vmíchejte ji.
3) Kachní prsa nakrájejte na tenké plátky, dejte na talíře a přelijte omáčkou.
Podávejte například s jednoduchým salátem a rozpečenou bagetou.
Vhodnou přílohou, která funguje i jako samostatné jídlo jsou pikantně kořeněné opečené brambory (viz další recept).
Zdroj: Minutková kachní prsa s medem a vodkou s pikantními bramborami; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-na-bleskovky-od-karoliny?special=773951 [On-line 20.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář