4 porce
Hruškový kompot by měl být velmi dobře vychlazený. Fascinující je vůně i chuť exotického koření ve spojení s bílým vínem, cukrem a citronem. Jak jednoduché, tak lahodné.
- 4 tvrdší hrušky
- 100 g krupicového cukru
- 2 špetky šafránu
- 2 snítky máty
- 100 ml bílého vína
- 200 ml vody
- 4 hřebíčky
- kousek celé skořice
- 1 citrón
V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vínem a vodou.
Přivedeme k varu, přidáme koření a necháme alespoň pět minut vařit.
Hrušky oloupeme a nakrájíme na středně velké kusy. Vložíme do rozvaru a vaříme asi deset minut do poloměkka. Těsně před koncem varu přidáme na jemné nudličky nasekanou mátu. Necháme zchladnout, dochutíme citrónovou šťávou a podáváme v miskách.
Zdroj: Miska domácího hruškového kompotu se šafránem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1022 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář