Potřebujeme:
- 2 ks mladého kohouta,
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),
1cibuli,
80g másla,
30g hladké mouky,
200 ml smetany,
divoké koření (bobkový list, celý černý pepř, nové koření),
muškátový oříšek,
sůl
Na přílohu:
- 100g orestovaných žampionů,
- 200g vařené rýže
- vařenou zeleninu (8ks mladých mrkví, 4 růžičky brokolice, 4 růžičky květáku, 8ks lusků hrášku)
Nejprve si založíme várku z vody, kořenové zeleniny, cibule a divokého koření. Vaříme 20 minut. Do připravené várky vložíme rozpůlené kohouty a pomalým varem vaříme doměkka. Po uvaření vyjmeme maso z vývaru ven, ve druhém kastrolku si připravíme z mouky a másla světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Vychladlou jíšku přelijeme vroucím scezeným vývarem z kohoutů. Za stálého míchání povaříme minimálně 20 minut. Zjemníme smetanou a poté dochutíme solí a muškátovým oříškem. Vařené kohouty vykostíme a maso vložíme zpět do připravené omáčky. Kohouta podáváme s dušenou rýží, restovanými žampiony a vařenou zeleninou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/mlady-kohout-na-smetane-17-5-2011.html
Poslední tip, trik či komentář