4 porce
- 25 dkg rýže na rizotto
- 15 dkg másla
- 2 cibule
- 10 dkg parmezánu
- 1,5-2 liter masového vývaru
- 2 dl bílého vína
- 0,5 dl olivového oleje
- 1 dkg sépiového barviva
- 2 svazečky naťové cibulky
- 1 palička česneku
- 10 dkg sladkého hrášku
- 10 dkg malých karotek
- 1-4 červené papričky chili (ízlés szerint)
- 5 dkg zázvoru
- 3 dl kokosového mléka
- 3 cl rybího sósu
- 2-3 limetky
- 40 dkg chobotniček
- 80 dkg garnátích ocasů
Nadrobno nasekanou cibuli začneme restovat na olivovém oleji. Přidáme k ní rýži, celé promícháme a mírně podusíme, zalijeme bílým vínem a částí masového vývaru. Přidáme také sépiové barvivo a vaříme na mírném plameni, přičemž občas doplníme odpařený masový vývar.
Opepříme, bude-li třeba, osolíme, nakonec do jídla nadrolíme máslo a přisypeme strouhaný parmezán. Důležité je, aby se nám rýže nerozvařila, ale aby také nebyla přiliš suchá.
Utřený česnek, zázvor a chili podusíme v olivovém oleji. Přilijeme kokosové mléko, přidáme rybí sós, předvařenou karotku, hrášek a naťové cibulky, garnáty i chobotničky a zakapeme šťávou z jedné limetky. Trošku také osolíme. 2-3 minuty vaříme na mírném plameni, načež výše popsanou směs zahustíme škrobem rozmíchaným v trošičce vody.
Toto ragú z mořských plodů potom dávkujeme na černou rýži a podáváme.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3767
Poslední tip, trik či komentář