- polohrubá mouka 2 šálky
- olej 0.5 šálku
- moučkový cukr 0.5 šálku
- mléko 1 šálek
- prášek do pečiva 1 kus
- vanilka 1 kus
- vejce 3 kusy
- rozinky 50 g
- rum 100 ml
- kakao 3 lžičky
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Nejprve si do misky s vodou, případně do rumu namočíme rozinky. Potom do připravené mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, cukr a vanilku a vše promícháme. K takto připravené směsi přidáme žloutky, mléko a olej. Z bílků vyšleháme dotuha sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Nakonec vmícháme naše předem namočené rozinky.
Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do formy nalijeme dvě třetiny těsta a do zbylé třetiny vmícháme kakao. Tmavou část nalijeme do formy na světlou. Dáme péct do předem rozpálené trouby na 180°C a pečeme asi tak 45 minut. Zda je bábovka upečená, se nejlépe pozná, když do ní zapíchneme špejli, a těsto se nelepí. Bábovku opatrně vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Mramorová bábovka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/mramorova-babovka [On-line 31.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář