- 1 kg broskví
- 2 citrony
- cca 300 g třtinového cukru
- 1 dcl vody
- 2 čerstvé vaječné bílky
- jedlé květy na ozdobu
Broskve spařte vroucí vodou, cca po minutě vodu slijte, propláchněte je studenou vodou a oloupejte slupku (půjde to stejně dobře, jako u spařených rajčat). Pak je rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Dejte je do mísy a vymačkejte na ně citronovou šťávu (bez semínek).
Do světlého hrnce (aby se vám dobře hlídala barva) dejte cukr, přidejte několik lžic vody a za občasného promíchnutí nechte na mírném plameni vytvořit tmavě zlatavý karamel. Pokud je potřeba a karamel je přímo tuhý, rozřeďte ho na závěr troškou vody a rozmíchejte ho v ní. Pak přidejte nakrájené broskve a duste cca 10 minut na mírném plameni bez pokličky. Podušené broskve rozmixujte, ochutnejte a vylaďte pomocí cukru nebo citronu tak, aby chuť byla výrazná a příjemně sladkokyselá. Nechte hmotu trochu vychladnout.
Mezitím si z bílků vyšlehejte pevný sníh. Do něj opatrně metličkou vmíchejte zchladlou ovocnou hmotu a dejte mrazit. V tomto případě se obejdete bez promíchávání (sníh na dobrou strukturu zmrzliny stačí).
Zdroj: Karolína, domácí kuchařka: Z lesa a zahrady; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-z-lesa-zahrady [On-line 1.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář