12 kousků
- 300 g jemné celozrnné mouky
- 80 g přírodního cukru
- 80 g másla
- 1 vejce
- 3-4 lžíce mléka
- špetka citrónové kůry
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 750 g višní nebo třešní
V míse smícháme celozrnnou mouku s cukrem, změklým máslem, vejcem, citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem a vypracujeme hladké vláčné těsto.
Ze dvou třetin těsta rozválíme tenkou placku a rozprostřeme ji na plech. Třešně dobře omyjeme, necháme okapat a oschnout a poklademe jimi těsto. Ze zbylé třetiny těsta vymodelujeme tenké válečky, ze kterých přímo na koláči utvoříme mřížku. Konce válečků opatrně přimáčkneme ke kraji koláče.
Koláč vložíme do trouby a při teplotě 160 °C pečeme asi 30 minut. Před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem.
Doba přípravy: asi 60 minut 1 porce: asi 865 kj/206 kcal
Poslední tip, trik či komentář