reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Nadívaný bůček a pažitkové brambory

Suroviny:

  • 1,5 kg pěkně masitého vepřového bůčku s kůží (vysoký bok bez kosti)
  • sůl
  • 1 lžíce kmínu

Na nádivku:

  • 4–5 tvrdších housek
  • asi 200 ml mléka
  • 2–3 vejce (podle velikosti)
  • sůl
  • větší špetka mletého muškátového květu
  • 1 lžíce hodně změklého másla
  • hrst nasekaných listů hladkolisté petržele a libečku

Pažitkové brambory

  • 1,5 kg drobných, stejně velkých pěkných brambor
  • sůl
  • několik snítek libečku
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • svazek pažitky
  • 1 lžíce másla

Předehřejte troubu na 150 °C. Maso otřete vlhkou utěrkou a z kratší strany do něj v polovině výšky prořízněte kapsu na náplň. Dejte si pozor, aby jste neprořízli okraje a zároveň aby bylo maso prořízlé co nejvíce. Kapsu roztáhněte rukou, maso osolte a sůl vmasírujte do masa i kůže.

Housky nakrájejte na kostičky a v míse pokropte podle potřeby mlékem, jen aby byly navlhčené. Žloutky prošlehejte s trochou soli, muškátového květu a máslem a přidejte do mísy k houskám. Vmíchejte nasekanou petrželku a libeček a zapracujte sníh z bílků. Nádivka musí být vláčná.

Dutinu v mase naplňte nádivkou a na kratší straně spíchněte kovovou jehlou nebo zašijte režnou nití. Naplněný bůček položte kůží dolů do pekáče, posypte polovinou kmínu, podlijte trochou vody, jen aby kůže ležela ve vodě, přikryjte dalším pekáčkem nebo alobalem a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny, pak maso obraťte a měkkou napařenou kůži nařízněte jako mřížku na menší čtverečky a posypte zbylým kmínem. Pečte další zhruba 2 hodiny. Jakmile je maso měkké a kůže začne zlátnout, odklopte ho, přelijte šťávou a dopečte dozlatova a křupava. Bůček nechte 10 minut dojít a pak nakrájejte na plátky a podávejte podlité trochou šťávy, nejlépe s pažitkovými bramborami.

Prima tip: Nevejde-li se vám všechna nádivka do masa, přidejte ji asi půl hodiny před dopečením masa do pekáče vedle bůčku a společně dopečte.Je-li třeba, seberte nadbytečný tuk ze šťávy lžící nebo ještě povařte, aby se odpařila voda, nebo naopak dolijte vodou a povařte.

Pažitkové brambory: Brambory oloupejte, omyjte a celé zalijte v hrnci vroucí vodou, aby byly jen potopené. Osolte, přidejte kmín a libeček a vařte doměkka, trvá to 15–20 minut. Mezitím opláchněte pažitku a nakrájejte ji najemno. Uvařené brambory slijte, nechte jen krátce vypařit a vyhoďte libeček. K bramborám přidejte lžíci másla a pažitku. Hrnec zakryjte poklicí, brambory protřeste a nechte je tak do té doby, než je budete podávat. Pak je přesypte do mísy.

Zdroj: Nadívaný bůček a pažitkové brambory; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-uvarene-za-hubicku  [On-line 02.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.