Ingredience pro přípravu receptu:
Ingredience na kuře
- 1 kus – velké kuře
- 50 g – máslo
- 2 kusy – velká cibule
- 5 stroužků – česnek
- 200 g – krémové žampiony
- 300 g – červené víno
- 1 špetka – sůl
- 1 špetka – pepř
Ingredience na nádivku
- 250 g – starší chleba
- 3 kusy – vejce
- pár lístků – šalvěj
- 2 snítky – čerstvý rozmarýn
- 2 lžíce – škvarky
- 1 špetka – sůl
- 1 špetka – čerstvě namletý pepř
Ingredience na pečené brambory
- 1 kg – brambory
- 1 kapka – olivový olej
- rozmarýn
- 3 stroužky – česnek
- 1 špetka – sůl
Nejprve si připravte nádivku. Chleba nakrájejte na malé kostky a v misce vyšlehejte vejce. Nasekejte čerstvé bylinky a v malém rendlíčku ohřejte škvarky.
Všechny ingredience dejte do větší mísy a vypracujte v hladkou hmotu. Ochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
Předehřejte troubu na 180 ºC.
Omyté kuře naplňte připravenou nádivkou. Kuře vložte na pekáč a stehýnka svažte potravinářským provázkem, aby nádivka neutekla. Ze zbytků nádivky, které se nevešly do kuřete, udělejte kuličky o velikosti asi 7 cm a dejte je na pekáč ke kuřeti.
Omyté brambory nakrájejte na čtvrtky a rozložte je na plech. Pokapejte olivovým olejem, přidejte snítku rozmarýnu a tři stroužky česneku. Osolte je a vložte do trouby.
Ke kuřátku přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli, houby a stroužky česneku. Podlijte červeným vínem a vložte do trouby. Pečte přibližně hodinu až hodinu a půl.
Těsně před dopečením přidejte na kuře plátky másla.
Hotové kuře vyndejte z trouby, naporcujte nůžkami na drůbež a podávejte s pečenými bramborami.
Zdroj: Nejlepší kuře na neděli; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/nejlepsi-kure-na-nedeli.html [On-line 25.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář