reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Obrácený jablečný koláč

Těsto

  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 75 g moučkového cukru
  • 220 g hladké mouky
  • 2 g prášku do pečiva
  • 1 vejce

Náplň

  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 1,2 kg kyselých jablek

Máslo rozpustíme, odstavíme a metličkou vmícháme moučkový cukr, sůl, mouku s kypřicím práškem. Na závěr vmícháme vejce. Hladké kompaktní těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 1 hodinu v lednici.

Poté je vyválíme do tvaru dna pečicí nádoby (o maličko menší, těsto po upečení trochu nabude), v níž se budou péct jablka.

Těsto vložíme na plech, zlehka na několika místech propícháme vidličkou a upečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova (cca 10 minut).

V pečicí nádobě rozpustíme cukr na karamel, vmícháme máslo, napůl rozkrojený vanilkový lusk a odstavíme.

Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na širší měsíčky (asi na 1/6) a úhledně naskládáme na připravený karamel tak, aby mezi jablky nebyla volná místa.

Vložíme na dno vyhřáté trouby a při 160 °C pečeme 1 hodinu.

Necháme zchladnout, na jablka přiklopíme upečený korpus, opatrně přimáčkneme a obrátíme. Pokud myslíte, že se karamel přilepil na nádobu, stačí před konečnou fází trochu nahřát, poté přiklopit a převrátit.

Zdroj: Obrácený jablečný koláč; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1747-obraceny-jablecny-kolac/  [On-line 31.10.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.