6 porcí
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g droždí
- 3 dl mléka
- 3 žloutky
- 40 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g másla
- špetka soli
- 4 cl slivovice
- olej nebo sádlo na smažení
Omáčka
- 4 lžíce hladké mouky
- asi ¾ l mléka
- sůl
Na posypání
- ½ kg hrudkového tvarohu
Do rozpuštěného vlahého másla přidáme mléko, lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vyběhnout kvásek. Žloutky smícháme s vanilkovým cukrem.
Polohrubou mouku smícháme se špetkou soli, přidáme kvásek, žloutky, slivovici a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme kynout asi hodinu.
Mezitím, co těsto kyne, připravíme omáčku. Do rozehřátého sádla vmícháme mouku, krátce opražíme, zalijeme mlékem, osolíme a za stálého míchání 15 minut provaříme.
Vykynuté těsto rozválíme na 1,5 cm silný plát, z něhož krájíme obdélníčky velké asi 3 × 6 cm, necháme znovu nakynout a poté smažíme v hojné vrstvě oleje z obou stran dozlatova.
Púčky vkládáme do misky natěsno, umáčkneme, zalijeme omáčkou, zasypeme strouhaným tvarohem, opět naskládáme púčky, zamáčkneme, zalijeme omáčkou, posypeme tvarohem.
Zdroj: Ofrflané púčki; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1301-ofrflane-pucki/ [On-line 13.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář