Suroviny
- polohrubá mouka 500 g
- sůl lžička
- cukr 750 g
- tuk 750 g
- žloutek 3-4 ks
- droždí 25 g
- mléko 250 ml
- citronová kůra
Ořechová nádivka
- rostlinný olej 5 lžic
- mleté vlašské ořechy 300 g
- cukr krystal 5 lžic
Maková nádivka
- rostlinný olej 5 lžic
- mletý mák 200 g
- cukr krystal 5 lžic
V trošce mléka si rozdrtíme droždí a uděláme si kvásek. Mouku smícháme s cukrem, máslem, žloutky, zbylým mlékem a necháme vykynout na teplém místě. Po vykynutí rozválíme na placky a naplníme příslušnou náplní.
Mletý mák smícháme s cukrem. Totéž uděláme i s ořechy. Takto připravené nádivky navrstvíme na rozválené placky a polijeme pěti lžícemi rostlinného oleje. Každou placku opatrně srolujeme a pečeme cca 30 až 40 minut v troubě na 160 stupňů C.
Zdroj: Ořechový a makový závin; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/orechovy-makovy-zavin [On-line 28.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář