- 250 g sušených meruněk
- 250 g sušených fíků
- 125 g rozinek
- 150 g lískových oříšků
- 5 lžic tekutého medu
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky drceného hřebíčku
- 250 g polohrubé mouky
- 7 g sušeného droždí
- špetka soli
- 30 g měkkého másla
- 125 ml mléka
- 50 g loupaných mandlí
Nejprve rozčtvrtíme meruňky a fíky. Smícháme je s rozinkami, lískovými oříšky, třemi lžícemi medu, rumem, skořicí, hřebíčkem a necháme chvilku uležet. Mezitím promícháme mouku, droždí a sůl. Přidáme tuk, zbylý med a vlažné mléko. Hnětačem zpracujeme hladké těsto, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Připravenou směs ovoce a oříšků přimícháme do těsta. Vytvarujeme do bochníku, který ještě jednou necháme asi 30 minut kynout. Nakonec ho ozdobíme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 90 minut. Podle potřeby bochník na posledních zhruba 30 minut zakryjeme plátem alobalu, aby příliš nezhnědl.
UPEČENÝ CHLEBÍČEK NECHTE ZCHLADNOUT, NAKRÁJEJTE HO NA PLÁTKY A PODÁVEJTE K ČAJI ČI KÁVĚ.
Poslední tip, trik či komentář