- 4 lžíce olivového oleje
- 8 kuřecích paliček
- 3 cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtiny
- 6 stroužků česneku, ve slupce
- 800 g batátů, oloupaných
- sůl a čerstvě mletý pepř
- asi 200 ml bílého vína
- 1 větší červená chilli paprička, zbavená semeníku a nakrájená na proužky
- 2 plátky ananasu, nakrájené
- 2 lžíce tekutého medu
- 3 jarní cibulky, nakrájené
- hladkolistá petržel nebo čerstvý koriandr na ozdobu
Troubu rozpalte na 180°C. Na velký plech s vyšším okrajem dejte kuřecí paličky, cibuli, stroužky česneku a oloupané batáty, překrájené podélně na klínky. Vše osolte, opepřete, zakápněte olejem a troškou vína a promíchněte tak, aby bylo všechno obalené všemi příchutěmi.
Dejte do trouby (pokud pečete v horkovzdušné což doporučuji, pak stačí 160°C). Nechte vše péct nerušeně bez otevírání trouby, pouze po dvaceti minutách přidejte ananas a chilli papričku, případně otočte, je-li třeba
Po dalších 20 minutách promíchejte med, zbylé víno, zachycenou šťávu z ananasu, jarní cibulku s vypečenou šťávou a přelijte jí stehýnka i batáty.
Zvyšte teplotu v troubě o 30°C a pečte ještě asi 10 minut, aby se utvořila zlatavá kůrčička a měkké batáty lehce zkaramelizovali.
Porce paliček s batáty šťávou a ananasem posypte lístky koriandru či petrželky a podávejte.
Zdroj: Sobotní recepty pro sílu a zdraví; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/sobotni-recepty-pro-silu-zdravi?special=773951 [On-line 15.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář