Suroviny:
- 150 g vlašských ořechů
- 150 g lískových ořechů
- 150 g mandlí
- 40 g kakaa
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky kardamomu
- ½ lžičky mletého kmínu
- 250 g čokolády na vaření (50 % kakaa)
- 150 g medu
- 100 g rozinek sultánek + 4 cl dezertního vína (např. Marsala)
- 1 vanilkový cukr
- 1 espresso (= 7 g mleté kávy a 25−35 ml vody)
Rozinky namočíme do dezertního vína.
Všechny sypké suroviny uvedené v prvním odstavci dobře promícháme s kořením.
Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu, dobře promícháme s medem, vínem, cukrem a kávou, vmícháme i rozinky s vínem.
Do této hmoty nasypeme suché ingredience a dobře promícháme tak, aby byl každý oříšek a rozinka obalená v čokoládě.
Na plech vyložený pečicím papírem vytvarujeme pomocí lžíce čtyři stejné hromádky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20 minut.
Necháme vychladnout, zabalíme do alobalu nebo potravinářského papíru a uchováme v chladné spíži. Konzumujeme nejdříve druhý den tak, že z hromádek krájíme čokoládové proužky.
Zdroj: Panpepato; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1760-panpepato/ [On-line 27.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář