- 200 g hladké mouky
- 150 g másla
- 50 g strouhaného parmazánu + hobliny k podávání
- pár nasekaných lístků čerstvého oregana + několik na ozdobu
- špetka soli
- 1 vejce – z lednice
- 2 lžíce studené vody
- Na náplň:
- 3 lžíce olivového oleje + na vymazání formy
- 400 g červených paprik
- 2 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce třtinového cukru
Mouku dejte do mísy, nožem do ní nasekejte studené máslo, přidejte parmazán, sůl, oregano, vejce a vodu a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladničce odpočívat, stačí cca 30 minut. Troubu si rozpalte na 180°C.
Papriky očistěte: vykrojte z nich stopku a odkrojte špičku, vyndejte semínka. Dužinu pokrájejte na kolečka široká asi 1 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
V pánvi si rozehřejte olivový olej, dejte na něj česnek i papriky a oboje na mírném plameni několik minut opékejte. Když papriky mírně změknou, přidejte sůl a pepř, balzamikový ocet, třtinový cukr a nechte ještě cca tři minuty karamelizovat za občasného jemného promíchání.
Formu na koláč si vymažte troškou olivového oleje, rozložte do ní rovnoměrně papriky a česnek. Pak rozválejte na pomoučeném vále odpočinuté těsto na kolo o něco větší, než je forma (můžete ho vyválet i mezi dvěma foliemi). Položte ho na papriky, okraje stočte dovnitř ke dnu formy, několikrát ho propíchněte špejlí nebo vidličkou.
Dejte péct na cca půl hodiny, než těsto získá zlatohnědou barvu. Pak na formu položte talíř, který má o něco větší obvod než ona, a opatrně koláč překlopte (pozor, může vytéct trochu šťávy, tak ať se neopaříte). Posypejte čerstvými lístky oregana a podávejte teplé.
Zdroj: Karolína, domácí kuchařka: Tradičně i po mém; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-tradicne-i-po-mem [On-line 1.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář