- ½ l smetany na šlehání
120 g moučkového cukru
6 žloutků
vaječný koňak
mleté mandle
Na omáčku z lesního ovoce:
- borůvky, ostružiny (maliny, lesní jahody)
červené víno
cukr
mletý badyán
pomerančová kůra
škrobová moučka (solamyl)
Do našlehané smetany opatrně vmícháme moučkový cukr, mleté mandle a žloutky. Dochutíme vaječným koňakem, a hotovým krémem naplníme silikonové formičky, které uložíme do mrazničky a necháme důkladně zmrazit.
Do vařící vody přidáme červené víno, polovinu borůvek, ostružin a celou směs přivedeme k varu. Podle chuti osladíme, okořeníme špetkou mletého badyánu a nastrouhanou pomerančovou kůrou a jemně zahustíme zálivkou ze solamylu a vody. Pořádně provaříme, přisypeme zbytek ovoce a dáme vychladit.
Parfait těsně před podáváním přelijeme ovocnou omáčkou a ozdobíme vaječným koňakem, čerstvým ovocem, mandlemi a lístkem máty nebo meduňky.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/2-parfait-s-omackou-z-lesniho-ovoce/
Poslední tip, trik či komentář