Pařížský mls
- salám vysočina 400 g
- sůl a pepř 1 špetka
- cukr moučka 1 lžíce
- plnotučná hořčice 1 lžička
- sterilované okurky 1 sklenice
- majolka 1 kus
Aspikový dort
- sýr 50 g
- šunka 100 g
- salám 100 g
- kyselé okurky 10 kusů
- mrkev 1 kus
- cibule 1 kus
- vejce 3 kusy
- čirá želatina v sáčku 2 balení
Domácí pletýnky
- droždí 30 g
- cukr 0.5 lžičky
- vlažná voda 250 ml
- hladká mouka 500 g
- anglická slanina 150 g
- nastrouhaný sýr 100 g
- vejce 1 kus
- sůl 1 lžička
Domácí majonéza
- mléko 1 dl
- olej 2 dl
- plnotučná hořčice 1 lžička
- sůl 1 špetka
Na pařížský mls si nastrouháme salám, přidáme sůl, pepř, nadrobno nakrájené nebo mixované sterilované okurky, hořčici a vaničku majonézy. Vše smícháme, nakonec dle chuti přidáme lžíci cukru moučky. Můžeme dle chuti přidat ingredience podle vlastní chuti – sýr, hrášek, kukuřici atd.
Na aspikový dort si v horké vodě rozmícháme asi 200 ml sáček s želatinou, poté přidáme ještě asi 300 ml vody nebo nálevu z okurek, zamícháme. Do formy naskládáme postupně všechny ingredience a vždy každou zalijeme želatinou, necháme ztuhnout. Postupně začínáme vejci a okurkami, proložíme šunkou, sýrem, salámem, můžeme přidat i vrstvu pařížského mlsu a stále opakujeme dle potřeby, poté dáme chladit do lednice.
Na domácí pletýnky si z droždí, cukru, trochy vlažné vody a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy prosejete zbylou hladkou mouku. Přidejte nakrájenou slaninu a sýr, vejce, sůl, zbylou vlažnou vodu a vykynutý kvásek. Těsto prohněteme, nakrájíme na kousky, které vyválíme rukama a zapleteme do malých copánků. Houstičky potřeme vejcem, posypeme solí, kmínem, sezamem, nebo mákem, pečeme při 190 stupních asi 20-25 minut do zlatova.
Na domácí majonézu potřebujeme 1 díl mléka, 2 díly oleje, lžičku plnotučné hořčice, sůl, a vše rychle vyšleháme ručním ponorným mixérem dotuha.
Zdroj: Pařížský mls; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/parizsky-mls [On-line 25.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář