reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pastiera napoletana

těsto

  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g krystalového cukru
  • 125 g másla
  • 1 balíček kypřícího prášku

Všechny ingredience smícháme (máslo nerozehřívat, jen nechat změknout při pokojové teplotě), ale jen lehce, aby se vše spojilo. Těsto má být tuhé, méně zpracované než např. těsto linecké. Vložíme ho vychladit do lednice.

náplň

  • 250 g rýže Arborio
  • 250 g ricotty
  • 250 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 1 citron
  • 2 lžičky citronového aroma
  • kandované koktejlové třešně
  • olivový olej
  • strouhanka

Rýži uvaříme doměkka, necháme lehce zchladnout, smícháme s ricottou, oběma cukry a vejci, ochutíme citronovou kůrou a šťávou, citronovým aroma. Přimícháme nasekané koktejlové třešně. Vznikne nám poměrně tekutější hmota s výraznější citronovou chutí.

Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Těsto vyválíme na půlcentimetrovou tloušťku, podsypáváme moukou. Těsto musí být tuhé (vychlazené), aby se s ním dobře pracovalo. Vyválené těsto přeneseme pomocí válečku do formy, rovnoměrně vyložíme dno i stěny, hezky až po okraj. Do formy nalijeme připravenou náplň a přečnívající okraje těsta pěkně ohneme a lehce přitlačíme do náplně (ovšem nepotápíme!).

Pokud nám nějaké těsto zbude, vyválíme a nakrájíme z něj proužky a navrch vytvarujeme mřížku. Pečeme při 180−200 °C asi 45 minut (pečeme dozlatova). Koláč necháme zchladnout, odležet a jíme klidně až druhý či třetí den.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=923

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.