Ingredience
paštika:
- kuřecí prsa 150 g
- kachní játra 100 g
- vepřová panenka 150 g
- schwarzwaldská šunka 12 plátků
- obyčejná šunka 150 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- bílek 2 kusy
- koňak (brandy) 50 ml
- pistácie 1 hrst
- tymián 1 špetka
- olivový olej 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
čatní:
- švestky 300 g
- zeleninový vývar 100 ml
- suché červené víno 100 ml
- pomerančová šťáva 200 ml
- koňak (brandy) 50 ml
- půl červené cibule 1 dávka
- třtinový cukr 30 g
- skořice 1 špetka
- čerstvý nastrouhaný zázvor 1 dávka
- chilli paprička 1 kus
bylinkové máslo:
- máslo 1 kus
- petržel, pažitka, tymián, rozmarýn 1 dávka
- worcester 1 dávka
- nasekané ančovičky 2 kusy
- hořčice 1 lžička
- sůl a pepř 1 špetka
- nastrouhaný česnek 1 stroužek
- nakládaný čerstvý sýr s bylinkami:
- čerstvý tvarohový (kozí) sýr 3 kusy
- olivový olej 1 dávka
- vlašské ořechy dle potřeby 1 dávka
- čerstvé bylinky dle možnosti výběru 1 dávka
- rucola na ozdobu 1 dávka
- česnek dle chuti 1 dávka
- citronová šťáva 1 dávka
- med 1 dávka
- hořčice 1 dávka
kanapky:
- měkký smetanový sýr (philadelphia nebo buko) 1 kus
- česnek 1 stroužek
- bylinky 1 hrst
- čerstvě mletý pepř 1 špetka
- krekry 5 kusů
- plátek šunky na ozdobu 1 kus
- švestka:
- sušené švestky 5 kusů
- schwarzwaldská šunka 5 plátků
1.Paštika:Kuřecí maso a polovinu panenky nakrájené na kousky rozmixujeme spolu s koňakem, bílky a smetanou.Na malé kousky nakrájená játra osmahneme na kapce olivového oleje.Polovinu osmahnutých jater přidáme do mixéru a rozmixujeme se zbytkem směsi. Do druhé poloviny jater přidáme šunku opečenou na kostičky, ale již nemixujeme. Formu si vyložíme plátky schwarzwaldské šunky, aby se z části navzájem překrývaly.Naplníme směsí a vršek zakryjeme přeloženými plátky šunky.Pečeme na 120°C asi 50 minut.
2. Čatní: Vypeckované švestky vaříme se všemi ingrediencemi do té doby, než se tekutiny vypaří a vznikne hustší směs.Necháme vychladnout a nalijeme do sklenice.
3. Bylinkové máslíčko: Uvedené ingredience vyšleháme s povoleným máslem. Směs připravíme do mističek a dáme ztuhnout do lednice.
4. Nakládaný čerstvý sýr s bylinkami a ořechy: Sýry naložíme do nálevu smíchaného z oleje, bylinek, česneku, citronové šťávy a pepře. Necháme marinovat několik dnů. Servírujeme s rucolou a zálivkou z medu, hořčice a olivového oleje. Na závěr posypeme ořechy.
Voňavá bylinková kanapka& schwarzwaldská švestka
Postup:
1. Pomazánku připravíme smícháním sýru, nastrouhaného česneku a bylinek, opepříme. Krekry ozdobíme našlehanou pomazánkou a květinkou šunky, kterou vykrojíme pomocí formičky na cukroví.
2. Sušené švestky obalíme proužkem šunky a propíchneme párátkem.Dáme je na 15–20 minut péct na 180°C do trouby, až se špek ze šunky vypeče a závitky budou křupavé.
Zdroj: Paštika a kanapka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-kanapka [On-line 20.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář