Pro 4 osoby si připravíme:
- 300 g vepřové plece
- 300 g vepřových jater
- 250 g telecích (či kachních) jater
- 2 lžíce koňaku
- 30 g másla
- po 50 g celeru, mrkve a petržele
- sůl, pepř, mletý zázvor, mletý kmín
- 100 ml bílého vína
- 250 g plátků anglické slaniny případně rybíz a tymián na ozdobení
Plec a játra umeleme třikrát na masovém strojku. Telecí (kachní) játra nakrájíme, osolíme, opepříme, polijeme koňakem a necháme v lednici odležet.
Na másle osmažíme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Zchladlou umeleme a přidáme k mletému masu. Ochutíme solí, pepřem, zázvorem a kmínem, vše důkladně promícháme. Přilijeme bílé víno, znovu promícháme, vytvoříme hustou hmotu.
Formu vložíme fólií (musí na všech stranách přesahovat) a vyložíme slaninou. Polovinu masové hmoty dáme do formy, poklademe marinovanými játry, přikryjeme zbytkem paštiky, slaninou a přečnívající fólií.
Paštiku dáme do pekáče s vodou a vaříme v troubě v horké vodní lázni (kolem 80 °C) asi 80 minut. Zchladlou paštiku necháme 12 hodin odležet v lednici.
Poslední tip, trik či komentář