Zeleninová terina (4 porce)
- 4 pórky
2 mrkve
hrst zelených fazolek
5 barevných paprik
olej extra virgin
12-16 plátků želatiny
4 dl smetany
citronová šťáva
sůl, pepř
Ve vroucí vodě spaříme pórky, dlouhé listy necháme stranou na obalení formy. Tvrdší části pórku nakrájíme na půlky a ještě rozkrojíme tak, aby se vešly do formy. Mrkev nakrájíme na proužky a spolu s fazolkami spaříme ve vroucí vodě. Papriky upečeme v troubě na maximum, aby se kůže dobře oloupala. Jednu červenou a jednu žlutou papriku rozmixujeme s kapkou olivového oleje a citronovou šťávou.
V hrnci ohřejeme smetanu, přidáme paprikový krém a želatinu, kterou jsme předtím namočili do vody. Vše promícháme, aby se směs spojila, ale nevaříme. Ochutíme solí a pepřem.
Dno formy vyložíme dlouhými listy pórku tak, aby přesahovaly ven a mohli jsme potom formu zabalit. Na ně skládáme pórky, vrstvu krému, mrkev, opět krém, fazolky, krém, papriky, krém a nakonec opět pórek. Zalijeme poslední vrstvou krému a zabalíme pórkovými listy.
Terinu necháme v lednici do druhého dne ztuhnout.
Zdroj: S Italem v kuchyni iprima TV Prima Makro http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Pate-di-verdura/
Poslední tip, trik či komentář