reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pečená hovězí loupaná plec s bylinkovou nádivkou a houbovou šťávou

4 porce

  • 600 g hovězí loupané plece
  • tříbarevný mletý pepř
  • hrubozrnná mořská sůl
  • 600 g kachního sádla
  • směs sekaných bylinek (tymián, bazalka, rozmarýn, petrželka)

Maso osolíme a opepříme čerstvě drceným pepřem, dobře vpracujeme do masa. Maso opečeme na troše kachního sádla z obou stran a vyjmeme.

Maso obalíme v nasekaných bylinkách a vložíme je do pekáče s kachním sádlem. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě při 125 °C 3−4 hodiny. Během pečení otáčíme, nádobu nepřiklápíme. Po upečení vyjmeme, porcujeme a podáváme s nádivkou a přeléváme omáčkou s houbami – viz níže.

Bylinková nádivka

  • 400 g starších žemlí
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 300 g špenátových listů
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

Žemle nakrájíme na malé kostičky, navlhčíme mlékem, přidáme žloutky, ochutíme muškátovým oříškem a solí a necháme prosáknout. Pro zjemnění můžeme přidat i rozpuštěné máslo, ale není podmínkou. Poté vmícháme špenát (máme-li mladý, dáváme čerstvý, starší výhonky spaříme a vymačkáme, rozmražený taktéž vymačkáme) a nasekané čerstvé bylinky, na závěr pevný sníh z bílků. Vložíme do pečicí nádoby vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme dozlatova při 180 °C.

Houbová šťáva

  • výpek z masa
  • 1 cibule
  • 500 g čerstvých lesních hub
  • drcený kmín
  • sůl
  • 30 g másla

Očištěné houby nakrájíme na hrubší kousky, cibuli na kostičky.

Z masa odebereme výpek a opečeme na něm houby s cibulí, přidáme kmín, osmahneme a po chvilce odstavíme. Na závěr osolíme a zjemníme máslem.

Zdroj: Pečená hovězí loupaná plec s bylinkovou nádivkou a houbovou šťávou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1323-pecena-hovezi-loupana-plec-s-bylinkovou-nadivkou-a-houbovou-stavou/ [On-line 22.09.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.