4–6 porcí
- 1husa velká (divoká) vcelku
- 500 g kysaného zelí
- 4 malá červená jablka
- 5 kuliček nového koření
- 200 ml bílého vína
- 500 g vepřového bůčku bez kosti
- kmín
- sůl
Husu očistíme, odkrojíme křídla a krk, osolíme zevnitř i vně.
Zelí smícháme s nakrájenými jablky na větší kostky, novým kořením, špetkou soli a bílým vínem. Touto směsí husu naplníme a sepneme jehlou nebo špejlí. Celou husu dobře pokmínujeme.
Na dno pekáče (potřebujeme hluboký pekáč s poklicí) položíme křídla, na ně husu prsy dolů, přidáme osolený a okmínovaný bůček, podlijeme vodou nebo vínem a dusíme v troubě pod pokličkou půl hodiny z jedné strany, pak otočíme a dusíme další půl hodinu. Poté odklopíme, pečeme doměkka a dozlatova, během pečení podléváme.
Podávat můžeme s bramborovým, houskovým nebo chlupatým knedlíčkem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=807
Poslední tip, trik či komentář