4-6 porcí
- 1/2 krůty
- sůl
- celý černý pepř
- 4 snítky rozmarýnu
- 4 snítky tymiánu
- 4 snítky saturejky
- 250 g kachního, husího nebo vepřového sádla
- 750 ml bílého vína (Sauvignon)
dýňové pyré:
- 600 g očištěné dýně Hokaido
- 400 g očištěných brambor
- 100 g másla
- 250 ml smetany nebo mléka
- 100 g jedlých kaštanů
na podávání:
- brusinkový kompot, dýňový kompot
Očištěnou krůtu osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme koření, bylinky, sádlo a víno. Pekáč přiklopíme a vložíme do středně vyhřáté trouby (160°C) na dvě hodiny, poté odklopíme a krůtu dopečeme doměkka a dozlatova.
Dýni a brambory nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka. Poté vodu slijeme, rozmixujeme, přidáme máslo a vyšleháme dohladka, teprve poté přidáme teplou smetanu nebo mléko, osolíme a vmícháme nasucho opečené kaštany (předem oloupané).
Podáváme porci masa s dýňovým pyré, zdobíme brusinkami a doplníme vychlazeným dýňovým kompotem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=823
Poslední tip, trik či komentář