reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pečená řepa s praženými semínky a ostrým dipem

Suroviny:

  • 8 malých kulatých řep (nebo 16 mini bulv)
  • 200 g tučného tvarohu
  • cca 5 cm kousek čerstvého křenu
  • 3 stroužky česneku
  • 80 ml olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g loupaných semínek, např. kombinace dýňových, slunečnicových a lněných, možno i sezam, ořechy atd.
  • čerstvý tymián na ozdobu
  • svěží malé lístky řepy nebo rukoly k podávání

Troubu rozpalte na 200°C, řepy omyjte, osušte a každou zabalte natěsno do alobalu. Vložte je do pekáčku nebo plech a pečte hodinu až hodinu a půl (podle velikosti řepy).

Mezitím si připravte dip: Polovinu oleje smíchejte s tvarohem, solí, pepřem, očištěným a nastrouhaným křenem a prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli. Když je řepa upečená, poznáte to také tak, že jde lehce propíchnout špejlí, opečte si nasucho na pánvi směs semínek. Stačí minuta, než se semínka rozvoní. Dají se péct i spolu s řepou v troubě, ale takto je máte lépe pod kontrolou.

Pečenou řepu rozbalte, propíchejte špejlí nebo vidličkou, aby vyšla pára a nechte chvíli zchladnout. Jakmile to jde, řepy oloupejte. Nakrájejte je na klínky či plátky, rozložte na talíř, zakapejte zbylým olejem, poprašte solí, rovnoměrně je posypte semínky a doplňte bohatou dávku dipu a lístky rukoly nebo řepy. Ozdobte tymiánem a podávejte.

Tip: Zcela malé řepy velikosti golfového míčku pečete asi půl hodiny, větší, v průměru kolem 5 cm kolem hodiny. Vybírejte na omak tvrdé a pevné, nepoškozené bulvy.

Zdroj: Pečená řepa s praženými semínky a ostrým dipem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-kdyz-prituhuje   [On-line 27.11.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.