Potřebujeme:
- 1 farmářské kuře,
- 2 bio citrony,
- 100g másla,
- 500g brambor rohlíčků,
- 100ml vína,
- Bylinky: tymián, rozmarýn, šalvěj, estragon…
- sůl, pepř,
- provázek
Kuře opláchneme, dokonale vysušíme papírovou utěrkou a důkladně osolíme zevnitř i zvenku. Máslo necháme změknout a smícháme ho s nasekanými bylinkami. Tuto směs vetřeme do uvolněné kůže na prsou. Kuře tak bude šťavnatější. Zbytek ochuceného másla vložíme do břišní dutiny, přidáme citrón rozkrojený na měsíčky a kuře svážeme. Kuře položíme na mřížku a vložíme do trouby rozehřáté na 140°C.
Brambory omyjeme, smícháme se zbytkem ochuceného másla, vínem, solí a dáme do pekáčku. Ten vložíme pod mřížku do trouby, tak se nám bude zachytávat vypečená šťáva, která zároveň dochutí brambory. Pečeme pozvolna asi 50 minut, občas přeléváme výpečkem. Na poslední čtvrthodinku zvýšíme teplotu trouby na 200˚C , kuře tak dostane hezkou kůrku.
Pomocí kuchyňského teploměru přesně zjistíte, kdy je kuře upečeno. Vnitřní teplota kuřete by měla dosáhnout 80˚C, kuřecí prsa by se měla péct do teploty 75˚C. Dalším způsobem, jak poznáte, jestli je kuře již upečené, je propíchnout nejtlustší část masa a pokud šťáva skrz maso protéká nepřerušovaně a bez krve, je kuře hotové.
Hotové kuře vyjmeme a dáme do alobalu, aby se zatáhlo, ale zároveň zůstalo teplé. Pak jej rozporcujeme Nůžkami na drůběž AZZA a podáváme s upečenými bramborami.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/pecene-kure-na-citronech-16-6-2011.html
Poslední tip, trik či komentář