Suroviny:
- 4 velké brambory na pečení (škrobovité), asi 10 cm dlouhé
- rostlinný olej na potření brambor
- mořská sůl
- 4 lžičky másla
Na tuňákovou náplň:
- 100 g čerstvého přírodního sýra nebo lučiny
- 2 lžíce kysané smetany nebo 2 dobré majonézy
- 80 -100 g tuňáka v oleji
- 1 jarní cibulka s natí, nakrájená na tenké plátky
- hrst čerstvých bylin (hladkolistá petrželka, kopr, libeček, apod.)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 -2 lžíce citronové šťávy
- malá hrst rukoly, žlutá paprika a/nebo vařené vejce k podávání
Na fazolovou náplň:
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule, nejlépe bílá, na půlplátky jemné
- 2 velké stroužky česneku, nasekané
- 400 g konzerva černých fazolí nebo 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
- 200 g konzervovaných rajčat, domácích
- chilli omáčka podle chuti
- menší svazek čerstvého koriandru
- 50 g čedaru, hrubě strouhaného
- 2 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany
- sušené chilli na dochucení
- 1 malé avokádo na plátky, čerstvá chilli paprička, klínky citronu k podávání
Rozpalte troubu na 200 C. Brambory vydrhněte kartáčkem, osušte a propíchejte na několika místech vidličkou. Při pečení z nich tak bude moci unikat pára. Slupku brambor potřete olejem, položte je na mřížku nebo na plech a dejte je péct do trouby na 60 – 90 minut, podle velikosti brambor. Pečte doměkka, středem brambory by měla hladce projet špejle.
Mezitím připravte náplně. V misce promíchejte sýr, smetanu nebo majonézu, slitého tuňáka, nakrájenou cibulku a většinu bylin (část si nechte na ozdobu). Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Zakryjte a uložte v chladu.
Na fazole v pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte slité, propláchnuté a okapané fazole a osmahněte je. Přilijte rajčata, chilli omáčku dle chuti, jemně nasekané měkké stonky koriandru a osolte a opepřete. Vařte na mírnějším ohni 10 – 15 minut bez poklice. Dochuťte, je-li třeba a stáhněte z ohně.
Sýr nastrouhejte nahrubo. Upečené brambory vyjměte z trouby a každou bramboru svrchu podélně uprostřed nařízněte. Bramboru stlačte špičkami proti sobě, aby se brambora rozšklebila – otevřela. Do každé brambory dejte lžičku másla a když se rozpustí polovinu brambor naplňte tuňákem a ozdobte cibulkou a doplňte lístky rukoly, plátky papriky a/nebo uvařeným vejcem. Zbylé brambory naplňte fazolemi, ozdobte lístky koriandru, smetanou, chilli a doplňte plátky avokáda, nasekanou chilli papričkou, klínky citronu a zbylým koriandrem.
Zdroj: Pečené plněné brambory; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-podzimni-navsteva [On-line 13.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář