4 porce
- 2 vepřová kolena zadní
- mletý pepř
- sůl
- 100 g špeku
- 1 velká cibule
- 4 lžíce cukru
- 1 citron
- 1 lžička chilli
- svazek koriandru
- 500 ml 10−11° piva
Bramborový salát
- 400 g salátových brambor
- 1 kedlubna
- 10 ředkviček
- 100 g zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 80 g sýru s modrou plísní
- mletý bílý pepř
- sůl
- 40 g čerstvého špenátu nebo polníčku
Vepřové koleno vykostíme, maso nařízneme, rozklepeme, osolíme a opepříme.
Špek nakrájíme na malé kostičky a vypečeme ho. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, opečeme ji dozlatova, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat. Poté přidáme chilli, nakrájený citron bez kůry a nahrubo nasekaný koriandr. Směs necháme zchladnout a poklademe jí připravené maso, zavineme a svážeme motouzem.
Maso vložíme do pekáče a zapečeme ve vyhřáté troubě na maximální teplotu po dobu 20 minut, poté snížíme příkon tepla na 160 °C, podlijeme pivem, přiklopíme a pečeme ještě asi 1,5 hodiny.
Z upečeného masa odstraníme provázek a nakrájíme jej na plátky a podáváme s bramborovým salátem.
Brambory uvaříme ve slupce s trochou kmínu, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Očištěné ředkvičky a kedlubnu nakrájíme na menší kousky.
Do zakysané smetany přidáme nakrájený česnek, nalámeme vyzrálý sýr a vymixujeme hladký dresink, který dochutíme pepřem a solí.
Brambory, ředkvičky a kedlubnu promícháme s dresinkem, na závěr přidáme čerstvé lístky mladého špenátu nebo polníčku a podáváme jako přílohu nebo jako samotný salát.
Zdroj: Pečené vepřové koleno na pivu s bramborovým salátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1275-pecene-veprove-koleno-na-pivu-s-bramborovym-salatem/ [On-line 22.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář