4 porce
- 1 celý králík
- 150 g špeku
- 80 g sádla
- 2 mrkve
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 1 velká cibule
- 6 stroužků česneku
- 6 lístků šalvěje
- 6 bobkových listů
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 500 ml 10° piva
- mletý pepř
- sůl
Králíka naporcujeme a maso protkneme slaninou, opepříme a osolíme.
Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a vypečeme, přidáme sádlo, na kostičky nakrájenou zeleninu a nasekaný česnek, šalvěj a koření. V základu opečeme králičí kusy ze všech stran a podlijeme pivem. Přidáme koření a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C na jednu hodinu. Poté zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme „na barvu“.
Chlupaté knedlíky
- 600 g brambor typu C
- 350−400 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 1 lžíce sádla nebo oleje
Oškrábané brambory nastrouháme, vymačkáme a přebytečnou vodu slijeme. Brambory smícháme s moukou, vejcem, olejem, nasekanou petrželkou a solí. Lžící vykrajujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě. Knedlíky vždy po vhození do vody podebereme, aby se nepřichytily ke dnu. Podle velikosti knedlíků vaříme asi 7 minut. Uvařené knedlíky promícháme se sádlem nebo olejem a podáváme.
Zdroj: Pečený králík v zelenině na pivu s chlupatým knedlíkem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1492-peceny-kralik-v-zelenine-na-pivu-s-chlupatym-knedlikem/ [On-line 11.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář